ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να εντάξει τα παιδιά στην κοινωνία μέσα από διαδρομές πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς της.

Συνδυάζει τις πολιτιστικές δράσεις με την πνευματική καλλιέργεια (αξίες, παραδόσεις, παιδεία, εκλέπτυνση της συμπεριφοράς, αισθητική).

Η συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις έχει μεγάλη παιδαγωγική σημασία. Είναι διδασκαλία με διαφορετικό τρόπο, πιο άμεσο και πιο δημιουργικό. Εκεί το παιδί μπορεί να συμμετέχει όχι μόνο ως απλός θεατής αλλά να είναι μέρος της δράσης μαθαίνοντας έτσι με διασκεδαστικό τρόπο να εμβαθύνει σε γνώσεις, να αποκτά εμπειρία, να μαθαίνει να συνεργάζεται.

Στόχος μας είναι το παιδί να γίνει μέτοχος και συμμέτοχος στον πολιτισμό.

Θεωρούμε πως ένα πετυχημένο παιδικό φεστιβάλ δεν πρέπει να στοχεύει στον εντυπωσιασμό αλλά να παρουσιάζει τα πράγματα με τρόπο απλό και ελκυστικό έτσι ώστε ως αποτέλεσμα στο τέλος να προκύψει μια δράση και μια αντί-δράση, δυο δυνάμεις μέσα από τις οποίες το παιδί θα ενεργοποιηθεί, θα ανακαλύψει και θα προβάλλει τις ικανότητές του.

Δεν επιθυμούμε να χειροκροτήσουν τα παιδιά τη δουλειά μας αλλά να συμμετέχουν με όποιο τρόπο μπορούν και γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβεί αυτό. Το στήσιμο του φεστιβάλ στηρίζεται στην αντίληψη πως είναι λάθος να αναλαμβάνουμε τα πάντα εμείς και να δίνουμε στα παιδιά έτοιμη «τροφή» γιατί τότε τους στερούμε την δυνατότητα να μάθουν να δρουν, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να δημιουργούν.

Τα παιδιά χρειάζονται ανοιχτούς ορίζοντες και το παιχνίδι είναι το μέσο για να κατανοήσουν πως η ζωή δεν είναι παιχνίδι αλλά το παιχνίδι είναι ζωή.

 

Την οργάνωση του φεστιβάλ έχουν η Νικολέττα Διαμαντάκου-Ροδοπούλου και ο Κώστας Βαλλής οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό καθώς στο παρελθόν έχουν διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία παρόμοιες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως είναι:

 • Tο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» (πολυφεστιβάλ 10ημερης διάρκειας σε συνεργασία με το δήμο της Αθήνας, την περιφέρεια Αττικής τον ΟΣΕ και την Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα)
 • Tο «Salade Jam Festival» (2ήμερης διάρκειας στο θέατρο Πέτρας και σε συνεργασία με το Δήμο Πετρούπολης)
 • Tο «Patission Cinemart» (3ήμερης διάρκειας σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας, τον ΟΠΑΝΔΑ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πρεσβείες διαφόρων χωρών όπως ο Καναδάς και η Βενεζουέλα)
 • Tο «Athens Gardens Festival» (3ήμερης διάρκειας, που διεξάγεται στον Εθνικό Κήπο, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ το Δήμο Αθηναίων τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής)

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι δράσεις του φεστιβάλ:

 • ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ: Μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, χορός, ζωγραφική, graffiti.
 • ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Επαφή με τα παλιά ελληνικά παιχνίδια, παραστάσεις τσίρκου, καραγκιόζη, μάγων, παραμυθάδες, κυνήγι θησαυρού κ.α
 • ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ – ΠΑΙΔΙΩΝ: Forum για τους γονείς όπου εξετάζονται οι σχέσεις της οικογένειας, συμπεριφορικά προβλήματα που δημιουργούνται και πώς αντιμετωπίζονται καθώς και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
 • ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα παιδιά προσεγγίζουν το διαφορετικό σε κάθε μορφή του, έρχονται σε επαφή με άτομα με ειδικές ανάγκες, διαφορετικής φυλής ή άλλες ιδιαιτερότητες. Μαθαίνουν έτσι να κατανοούν, να σέβονται, να συμβιώνουν και να αναπτύσσουν σχέσεις φιλίας με όλους.
 • ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Μέσα από δράσεις και παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον, να κάνουν ανακύκλωση και να μην σπαταλούν τους φυσικούς πόρους (π.χ νερό)
 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Ενημέρωση για σωστή διατροφή και μαγειρέματα
 • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων με έμφαση στο πνεύμα των ολυμπιακών αγώνων έτσι ώστε τα παιδιά να γίνουν κοινωνοί και πιθανόν πρεσβευτές του ολυμπιακού ιδεώδους.

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s